Populära dansband genom tiderna

Dansband är älskat och hatat

Dansband är en vattendelare. En del menar att det är ett naturligt tillstånd och andra menar att det är en sjuka som måste medicineras illa kvickt. Människor befinner sig gärna på varsin ände när det handlar om dansband, och om du ställer dig någonstans däremellan riskerar du att bli ensam. Att utnämna ett dansband till det främsta är dessutom värre än att svära i kyrkan; människors sentimentala och nostalgiska sidor väcks snabbt till liv när någon skriver ned något de håller kärt. Dansbandsmusiken har ett stort affektionsvärde för många.

Det går inte att peka ut vilket dansband som är det mest populära, men kanske är Vikingarna åtminstone det mest framgångsrika av alla dansband. Framgång går dock att mäta på olika sätt. Bakom Vikingarna finns många omtyckta dansband –

Flamingo­­­­k­vintetten, Thorleifs, Wizex, Sten & Stanley, Lotta & Anders Engbergs orkester är några av dem. Frågan är dock om inte Lasse Stefanz är det mest populära av alla dansband. De har under åren tagit dansbands-Sverige med storm och dessutom lockat ny publik till dansbanorna.

Guldklaven är ett pris som delas ut under dansbandsveckan varje år sedan 2000. Lasse Stefanz har vunnit kategorin Årets Dansband fem år, vilket gör dem till ohotad etta sedan priset instiftades. Sannex är det enda dansband förutom Lasse Stefanz som vunnit fler än ett år. De har vunnit de två senaste åren, det vill säga 2014 och 2015.

När svenska folket röstade fram de bästa dansbandslåtarna hamnade Black Jacks Inget stoppar oss nu etta. Black Jack hade även en låt på tionde plats, nämligen Sista dansen. Andra populära och omtyckta låtar är Vikingarnas Leende guldbruna ögon, Thorleifs Gråt inga tårar, Flamingokvintettens Där näckrosen blommar, Sten & Stanleys Jag vill vara din Margareta, BAO & Helene Sjöholms Du är min man, Streaplers Till min kära och Lasse Stefanz Du försvann som en vind.

dansband